mask

Gdzie zorganizować imprezę okolicznościową. W restauracji czy w domu?

Zorganizowanie imprezy okolicznościowej dla kilku lub kilkunastu gości nie jest łatwym zadaniem, nawet dla uwielbiającej gotowanie pani domu. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na organizację takiego wydarzenia w dobrej restauracji, dzięki czemu wszyscy mogą skupić się na świętowaniu, zamiast dokładaniu sobie obowiązków. Jakie plusy i minusy mają oba rozwiązania?

Impreza w restauracji

Impreza okolicznościowa w restauracji oznacza oczywiście wygodę. Osoba zapraszająca gości nie musi wybierać się na długie zakupy, a przede wszystkim – dźwigać ich do domu. Czas przed imprezą może poświęcić na zadbanie o siebie, a nie gotowanie. W przypadku większych rodzin pierwsze potrawy zaczyna się przygotowywać nawet na dwa dni przed imprezą, a nie każdy ma na to czas. Restauracja zadba też o odpowiednią dekorację stołu i piękną zastawę. Imprezy zorganizowane w domu oznaczają często pożyczanie zastawy i mebli od sąsiadów lub znajomych, aby wszyscy goście mogli w miarę wygodnie usiąść. Ogromnym plusem restauracji jest też to, że po imprezie po prostu wszyscy żegnają się i rozjeżdżają do swoich domów – z jej organizatorami włącznie. Gdy zapraszamy gości do domu, po ich wyjściu czekają nas jeszcze długie godziny zmywania. Najmilszym akcentem jest jednak obsługa kelnerska. Gospodarz imprezy może cieszyć się z uroczystości i zabawiać gości, nie znika co chwilę w kuchni i nie stresuje się, czy na pewno obsłużył odpowiednio wszystkich zaproszonych.

Impreza w domu

Często można usłyszeć, że imprezy okolicznościowe w restauracjach są droższe, niż te organizowane w domu. Nie do końca jest to prawdą. Jeśli pod uwagę weźmiemy koszty zakupów i mediów potrzebnych do przygotowania potraw, a także nasz czas na to poświęcony, okaże się, że impreza w restauracji jest bardzo kuszącą opcją. Miłośnicy domowej kuchni z kolei uważają, iż podczas korzystania z usług obcego kucharza zawsze jest ryzyko, że jakaś potrawa będzie niesmaczna. W tym wypadku pozostaje tylko znalezienie restauracji, która cieszy się w okolicy renomą.