Menu z daniami fusion
Nasze menu oparte jest na tradycyjnych przepisach starodawnej kuchni polskiej, które nasz szef kuchni urozmaica smakami kuchni z innych krajów Europy. Są to tzw. dania fusion. Znajdziesz wśród nich doskonałe przystawki, które z odpowiednio dobranym winem świetnie rozpoczną spotkanie, tradycyjne polskie zupy oraz dania główne, również w wersji wegetariańskiej. Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej mogą rozsmakować się w sałatkach z owocami morza, a wielbiciele potraw rybnych w daniach, które serwowane są z klasycznymi polskimi dodatkami. Z myślą o naszych najmłodszych gościach szef kuchni skomponował menu, które spodoba się nawet najbardziej wybrednym dzieciom. Aby posiłek był pełny, codziennie przygotowujemy również nową kartę ciast i deserów. Menu poszerza nasza autorska karta koktajli i drinków, szeroki wybór lokalnie warzonych piw oraz specjały kawowe, które sprowadzamy specjalnie z palarni kawy z Zielonej Góry. W każdej chwili nasza wykwalifikowana obsługa służy radą w doborze potraw i napojów.
PRZYSTAWKI:
1. Carpaccio z polędwicy wołowej dojrzewającej - 48,00 zł
alerg. 1, 3, 8
(polędwica wołowa dojrzewająca , pesto bazyliowe, rucola, kapary, oliwki, parmezan, oliwa z oliwek smakowa, balsamico)
2. Krewetki tygrysie w sosie maślano-winnym - 32,00 zł
alerg. 1, 2, 3, 7
(krewetki 3szt, czosnek, papryczka chilli, masło, wino białe, natka pietruszki, grzanki czosnkowe )
3. Tatar wołowy z polędwicy dojrzewającej - 45,00 zł
alerg. 1, 3
(polędwica dojrzewająca wołowa siekana, swojski ogórek kiszony, biała cebula, żółtko, grzanki czosnkowe)
4. Bruschetta - 25,00 zł
(2 grzanki, pomidor, mocarella, czosnek, pesto bazyliowe, rukola)
ZUPY:
1. Żurek po staropolsku z jajkiem - 30,00 zł
alerg. 1, 3, 7
2. Krem pomidorowo-paprykowy - 30,00 zł
3. Zupa dnia
(zapytaj obsługę)
MAKARONY:
1. Penne z kurczakiem i szpinakiem - 44,00 zł
alerg. 1
3. Tagliolini Nero z krewetkami - 55,00 zł
alerg. 1, 2, 14
(krewetki tygrysie 6szt, czosnek, papryczka chilli, oliwa, wino białe, tymianek, masło, parmezan, natka pietruszki, pomidorki koktajlowe, szpinak)
3. Papardelle chorizo z polędwiczką wieprzową S.V i kurkami - 50,00 zł
alerg. 1, 3
4. Papardelle z łososiem - 54,00 zł
alerg. 1, 3, 4, 8
(cebula, czosnek, kapary, młody szpinak baby, wino białe, śmietanka, parmezan, prażone orzechy włoskie)
RISOTTO:
1. Risotto parmezanowo-buraczane z kurczakiem, kozim serem i rukolą - 48,00 zł
alerg. 1, 7
(na autorskim zakwasie buraczanym)
2. Karmazyn na risotto parmezanowym ze szparagami zielonymi i cukinią - 60,00 zł
alerg. 1, 4
3. Risotto parmezanowe z dodatkiem mleka kokosowego, curry i gorgonzoli. Z kurczakiem, brokułem, zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami - 54,00 zł
alerg. 1, 4
4. Risotto kremowe z warzywami i polędwiczką wieprzową S.V - 56,00 zł
alerg. 1, 4
GNOCCHI - KOPYTKA WŁOSKIE:
1. Gnocchi z kurczakiem, brokułem i cukinią w sosie gorgonzola - 48,00 zł
alerg. 1, 3
2. Gnocchi z polędwicą wieprzową S.V. z kurkami, młodym szpinakiem i prażonym słonecznikiem. Sos szafranowy - 55,00 zł
alerg. 1, 3, 10
3. Gnocchi z batata z kurczakiem i warzywami w sosie kremowo-parmezanowym z tymiankiem - 56,00 zł
alerg. 1, 3
DANIA GŁOWNE:
1. Pierś z kurczaka S.V. nadziewana zielonymi szparagami i mozzarellą - 56,00 zł
alerg. 1, 7
(gnocchi z batata podsmażane z tymiankiem, duszona na masełku młoda kapusta, sos holenderski)
2. Wykwintne roladki z dzika z darem Łagowskich lasów - 80,00 zł
alerg. 1, 7, 10
(puree chrzanowe, mus z zasmażanych buraków, demi-glace na czerwonym winie z rozmarynem, nadzienie grzybowo-szpinakowe, mała mista selekcji sałat)
3. Pierś z kaczki S.V - 65,00 zł
alerg. 4
(pierś z kaczki, ziemniaczki pieczone, modra kapusta z jabłkami i cynamonem, sos wiśniowy)
4. Gulasz z jelenia - 68, 00 zł
alerg. 1, 3
(pampuchy na parze, młoda kapusta duszona na masełku)
5. Stek z polędwicy wołowej długodojrzewającej "Jack Daniels" - 140,00 zł
alerg. 1
(puree parmezanowe, grillowane zielone szparagi, młoda marchew gotowana z tymiankiem, sos demi Jack Daniels z dodatkiem aromatycznego marynowanego zielonego pieprzu)
6. Burger z szarpaną wołowiną / frytki steakhouse - 46,00 zł
alerg. 1, 10
(bułka włoska, szarpana wołowina, ser mimolette, majonez rozmarynowy, boczek grillowany, ogórek kiszony, czerwona cebula, sos barbecue, frytki)
7. Polędwiczka wieprzowa S.V. - 62,00 zł
alerg. 1, 7
(sos demi-glace, puree ziemniaczane, mus z zasmażanych buraków, szparagi zielone)
8. Grillowana pierś z kurczaka z placuszkami ziemniaczanymi Rosti - 56,00 zł
alerg. 1, 7
(sos oliwkowy, tzatziki, grillowana cukinia, papryka, szparagi zielone)
9. Filet z Dorsza Atlantyckiego z puree z zielonego groszku - 68,00 zł
alerg. 1, 4, 7
(filet z dorsza smażony, puree z zielonego groszku, romanesco, zielone szparagi, sos cytrynowo-limonkowy)
DANIA DLA DZIECI:
1. Spaghetti bolognese - 34,00 zł
alerg. 1, 7
(sos z pomidorów pelatti, wołowina, parmezan, natka pietruszki)
2. Makaron penne z kurczakiem w delikatnym sosie kremowo-parmezanowym - 32,00 zł
alerg. 1, 7
3. Delikatne kluseczki ziemniaczane "chiccke" podsmażane na masełku z odrobiną świeżego kopru - 26,00 zł
alerg. 1, 7
4. Stripsy z kurczaka w panco i płatkach kukurydzianych z warzywami - 35,00 zł
alerg. 1, 3, 7
(do wyboru puree lub frytki)
5. Pierogi ruskie 6 szt. - 28,00 zł
alerg. 1, 7
SAŁATY:
1. Sałatka Szefa Kuchni - 58,00 zł
alerg. 1, 7, 8, 10
(selekcja sałat, szparagi, winogron, ogórek, czerwona cebula, filety pomarańcza, wykwintny ser pleśniowy, parmezan, camembert w panierce-smażony, prażone pestki dyni i słonecznika, vinegret miętowy, dip żurowinowo-winny, grzanki czosnkowe)
2. Sałatka z grillowanym kurczakiem - 38,00 zł
alerg. 1,8,10
(selekcja sałat, dip miodowo- musztardowy, granat, gruszka, ogórek, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, papryka, prażone pestki dyni i słonecznika, grzanki)
2. Sałatka z krewetkami tygrysimi 5 szt. - 45,00 zł
alerg. 1, 4, 7, 10
(selekcja salat, papryka, ogórek, cebula czerwona, pomidory koktajlowe, sos miodowo-musztardowy, prażone pestki dyni i słonecznika, grzanki)
DESERY:
1. Puchar lodowy z owocami - 33,00 zł
alerg. 3, 7
(lody, owoce, ziemia jadalna, kawior owocowy, dip mango)
2. Ciasto własnego wypieku
(zapytaj obsługę)
DODATKI:
1. Mała mista selekcji sałat z dressingiem musztardowo miodowym - 17,00 zł
2. Frytki - 15,00 zł
3. Grzanki czosnkowe 2 szt. - 8,00 zł
4. Śmietana - 6,00 zł
5. Ketchup - 6,00 zł
6. Pieczywo - 6,00 zł
NAPOJE GORĄCE:
Nasza Kawa pochodzi z regionalnej palarni w Zielonej Górze - Coffe Hunter.
To mała rodzinna palarnia kawy. Surowe ziarna wpalane są powoli, tradycyjną metodą mistrzowską w piecach bębnowych. Po wypaleniu ziarno schładzane jest powietrzem, by zatrzymać w nim pełnię smaku i aromatu.
1. Kawa Espresso - 12,00 zł
2. Americano Black - 12,00 zł
3. Americano White - 15,00 zł
4.Cappuccino - 15,00 zł
5. Latte Macchiatto - 18,00 zł
6. Flat White - 18,00 zł
7. Herbata - 12,00 zł
NAPOJE ZIMNE:
1. Pepsi, Mirinda, 7UP - 12,00 zł
2. Sok owocowy Toma 0,2l - 12,00 zł
3. Woda gaz./niegazowana 0,2l - 12,00 zł
4. Karafka wody z owocami - 33,00 zł
5. Karafka lemoniady - 35,00 zł
6. Red bull - 15,00 zł
ALKOHOLE:
1. Martini Bianco 120ml - 20,00 zł
2. Wódka Wyborowa 40ml - 12,00 zł
3. Wódka Absolut 40ml - 10,00 zł
4. Jack Daniels 40ml - 20,00 zł
5. Chivas Regal „12” 40ml - 20,00 zł
6. Chivas Regal „18” 40ml - 28,00 zł
7. Jameson 40ml - 20,00 zł
8. Ballantines 40ml - 20,00 zł
9. Johny Walker 0,40ml - 20,00 zł
10. Gin Seagrams 0,40ml - 18,00 zł
11. Wina - duży wybór - poproś o kartę win
DRINKI:
1. Aperol Spritz - 32,00 zł
(Aperol, Prossecco, woda gazowana, pomarańcza)
2. Cosmopolitan - 32,00 zł
(wódka, likier Ciontreau, sok żurawinowy, sok z limonki, pomarańcza)
3. Long Island Iced Tea - 35,00 zł
(White Rum, wódka, Gin, Teqilla, likier Ciontreau, sok z cytryny, Pepsi)
4. Blue Hawaii - 33,00 zł
(Malibu, White Rum, Blue Curacao, sok ananasowy)
5.Mojito - 35,00 zł
(White Rum, limonka, cukier trzcinowy, woda/sprite, mięta)
6.Sex on the Beach - 35,00 zł
(Wódka, Malibu, likier brzoskwiniowy, sok ananasowy, sok pomarańczowy, sok żurawinowy)
PIWA:
1. Heineken 0,5l - 12,00 zł
2. Heineken 0% 0,5l - 12,00 zł
3. Żywiec Lany 0,5l - 12,00 zł
4. Żywiec Lany 0,3l - 11,00 zł
5. Żywiec 0% 0,5l - 14,00 zł
6. Żywiec Porter 0,5l - 12,00 zł
7. Desperados 0,5l - 12,00 zł
(Mojito, Strawberry, Red)
8. Piwo Lubuskie 0,5l - 12,00 zł
9. Piwo Łagowskie 0,5l - 12,00 zł
Wykaz alergenów w produktach żywnościowych, serwowanych w Restauracji Laura Spa
Szanowny Kliencie, zgodnie z Rozporządzeniem Parlament Europejskiego i Rady Europy Nr 1169/2011 z 25.10.2011r. Oraz Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 mamy obowiązek poinformowania Państwa o alergenach, które mogą znależć się w naszych produktach żywnościowych.
Drogi Kliencie, jeśli jesteś uczulony na produkty żywnościowe, zawierające alergeny, prosimy uprzedź o tym Kelnera, udzieli on Państwu taką listę, możesz również sprawdzić na liście alergenów zawartej poniżej.
LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produtky pochodne
8. Orzechy tj. migdały ( Amygdalus communis L), orzechy laskowe ( Corylus avellana), orzechy włoskie ( Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan ( Carya illinoiesis/ Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje ( Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Gorczyca i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produtky pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne