mask

Poznaj top 10 przekąsek na weselu

Wesele to wspaniała uroczystość, której towarzyszy świetna zabawa oraz mnóstwo pięknych chwil. Jest to bowiem moment, w którym wszyscy bliscy świętują zaślubiny Pary Młodej. Zanim jednak dojdzie do hucznej zabawy do białego rana, Młodzi muszą poczynić mnóstwo przygotowań. Jednym z najważniejszych punktów na liście jest wybór odpowiedniego menu weselnego.

Jakie są najpopularniejsze przekąski na weselu?

Trudno wyobrazić sobie udane wesele bez jedzenia. Mowa tu nie tylko o ciepłych daniach, ale także przystawkach i przekąskach, które muszą znaleźć się na stołach gości. W tym przypadku warto dobierać menu w myśl zasady „im więcej, tym lepiej”. Sytuacja, w której zabrakłoby jedzenia na stołach jest w zasadzie niedopuszczalna.

Organizując imprezy okolicznościowe w Lubuskim, bardzo dobrze poznaliśmy preferencje Par Młodych co do potraw weselnych. Poniżej przedstawiamy Wam 10 najczęściej wybieranych przekąsek, które w każdym sezonie cieszą się ogromną popularnością:

  1. Stół wiejski - wędliny, kiełbasy, wędzone ryby, smalec, ogórki kiszone, pyzy i kartacze to tylko niektóre smakołyki, które znajdują się na wiejskich stołach;
  2. Stół słodki – może zawierać ciasta tradycyjne, nowoczesne, a także drobne słodkości i desery;
  3. Sushi - kuchnia japońska jest novum na polskich weselach, jednak z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością;
  4. Polskie potrawy - śledzie, ryba po grecku, pasztety, jajka z majonezem, galareta drobiowa czy tatar;
  5. Dania z całego świata - np. brushetty, grissini z szynką parmeńską, deski serów, sałatka grecka, krewetki i wiele innych;
  6. Różnorodne sałatki - pomysłów jest bez liku, a wybór konkretnych pozycji uzależniony jest od preferencji Młodych;
  7. Opcje wegetariańskie – najczęściej są to odpowiedniki dań w wersji klasycznej;
  8. Opcje wegańskie – pasztety warzywne, placuszki z cukinii, faszerowane pieczarki i tym podobne;
  9. Fast foody – przeznaczone najczęściej dla najmłodszych, są to np. mini burgery, pizze czy hot-dogi;
  10. Na ciepło – np. krokiety, kiszka ziemniaczana, szaszłyki.